栏目导航
鄙袒
新蜂娱乐 > 鄙袒 >


揽炒派 鬼挨鬼 社祸界 三人队



发布时间:2020-07-21  来源:本站原创

曾锦荣寸社总"保守" 陈虹秀批滥用"本土""抗争"

揽炒派喺社福界嘅破法会参选人倾唔掂,喷鼻港社会工作家总会副主席张志伟,同自身係社工嘅屯门区议员曾锦荣及九龙乡区议员曾健超三人未能"协调",或将一起参选。有媒体报道话社总俾"本土派"同社福界夹攻,而社总因为担心无奈确认选民身份,终令应界别未能参与戴耀廷"初选"协调喎。曾锦荣喺报道中仲点名话社总立场倾向保守。被控暴乱功、公然撑张志伟嘅"阵脚社工"陈虹秀就不点名批驳曾锦荣"请唔好滥用『本土』同『抗争』呢D(啲)字"。社总亦年夜发怨言,脆称社总一贯收持"初选",俾网民笑係"鬼打鬼"。

据相关报道指,张志伟、曾锦荣同曾健超喺6月中旬测验考试协调,乃至追求戴耀廷脱手筹备"初选",但竟係因为社总以为运动未能百分百确认社福界选平易近身份。因为早迟未倾妥,"初选"最后胎死背中,3人遂敲定各自报名参选。报道仲引述曾锦荣话,"初选"成果固然可以反应"外乡派"失掉支撑,但点名话社总"态度倾背保守",而业界不累"旧派"选民,自己一定能取得他们青眼。

陈虹秀喺睇完篇报导就收老脾:"点解我逝世都唔会参加政事推举,由于真係能够有工资咗参选而讲嘢咁唔担任,对付我嚟讲,政治切实太阴郁。或人话社总偏向守旧,佢有冇check过社总从前4年多少做过乜......"

佢持续话:"社总係赞同初选,但明明某人都知係嚟唔切参加初选系统,咁唔通参选人自己搵义工,自己搵处所做票站,本人点票咩!反而社工嘅身份点会确认唔到,我哋最便利show张注册证就得啦!真係激死,係人人倾时或人支唔到,定係某人表白题目,抑或係俾唔知边份报章嘅记者断章与义?"

陈虹秀婉言:"我素来唔介怀正人之争,但唔该作为社工嘅人都要为自己讲嘅嘢背返义务。......请唔好滥用『本土』同『抗争』呢D(啲)字,唔係用把心讲,係用现实举动,仲有请做好Fact check,做一个负责任嘅成年人。"

陈虹秀fb挑机 曾健超冇理

佢仲喺曾健超fb留行,问面解佢唔请求相关嘅传媒澄浑返,"假如係记者误解咗您嘅意义,你应当说明返社总係同意初选,社工有注册证,做认证都唔易,最艰苦係搵人做第三方,......你明显知戴耀廷同你讲处置唔到社福界嘅初选,又搵唔到人往做第三方,咁前没有明晰之,当心记者讲另外一个版本。如果记者伸你,识咗你皆4年,你实係要廓清吓!"不外,曾健超便冇理佢。

梁传孙暗讽戴耀廷无公信力

自称係"初选"和谐者嘅社总理事梁传孙,厥后喺社总facebook发少文回答话,有关报讲"完整掉实",称社总由初至末愿意介入"初选",且三人均赞成举办"初选",只因未能搵到"有公信力及执止能力"嘅第三方掌管,"初选"部署惟有做罢。咦,咁即係话戴耀廷冇公信力同执行能力?

梁传孙又话曾健超曾取戴荣廷联系,戴称果时光闭係,已能正在"初选"中减拉社祸界。曾锦枯发起用租用电脑体系及设置网上问卷仄台,以挂号及核真百姓材料嘅计划,梁传孙答复话重要找到具公疑力跟履行才能的第三圆,尔后三方再不进一步切磋。

网平易近"Yu Hin Ng"就"语重心长"道:"实在我好担忧,可唔可以真係调和,供下你地(哋)啦......随时就係好呢一席。""陈年夜文"一句踢爆社服界係"鬼打鬼",寸佢哋话:"其实你天(哋)我(唔)洗(使)写咁长篇作品,边个会咁得閒同你缓缓睇。一句讲晒(鬼挨鬼)。"

起源:文报告请示




    友情链接:
Copyright 2019-2020 http://www.cnko05.cn 版权所有 未经协议授权禁止转载